login

Discus-Hulen
Forside
Om os
Salgsliste
Vores Akvarier
Galleri
Videoklips
Links
Kontakt


Artikler
- Forebyggelse frem for helbredelse
- Valg af akvariefisk
- Sammensætning af fisk


Information
Artsleksikon
Planteleksikon
Sygdomsleksikon
Tips & Tricks


Debat
Forum
Ris & Ros


Chart.dk

 
Artikel
Sammensætning af fisk
Det fascinerende ved at have et akvarium fyldt med forskellige slags fisk, er at man kan følge med i deres levemåde. På en måde kommer man en lille smule tættere på naturen, når man ser sine fisk lege, yngle og opfostre et kuld unger. Eller
bare det at sidde og nyde sine fisk, der svømmer rundt mellem hinanden med alverdens farver, gør virkelig hele "besværet" værd.

Der findes mange forskellige gode akvariefisk til prydakvariet - faktisk findes der flere tusinde forskellige arter at vælge i mellem. Det er selvfølgelig ikke muligt for nogen dyrehandel at have dem alle. Derfor kan det være nødvendigt at lede efter nogle private opdrættere, hvis dyrehandleren ikke har netop lige den type fisk du gerne vil have.

Når man vil starte et akvarium op, er der nogle forskellige grundregler ved såvel som indretning som ved sammensætning og valg af fisk, som man bør tage hensyn til. Med så stort et udvalg af forskellige akvariefisk er det selvfølgelig ikke alle arter, der kan leve sammen. Herunder er nogle af grundreglerne for sammensætning og valg af fisk beskrevet:

1. Du skal være 100% sikker på, at de fisk du sætter sammen kan enes
    Hvis de ikke kan enes kan det i værste tilfælde føre til, at du må adskille     de aggressive fisk. Der er nemlig nogle arter, der er meget territorielle     og som helst skal have et stort territorium at råde over, hvilket kan     skabe meget uro i akvariet. Hvis akvariet er for lille eller en for urolig art     sættes sammen med andre mere rolig arter, kan der opstå stress og uro     i akvariet. Territorielle fisk er generelt forstyrrende og ufredsommelige     med deres endeløse magtkampe om territorium, hvilket kun er til gene     for andre fredelige fisk.

2. Undersøger om den ønskede art er en stimefisk eller ej
    Mange arter af akvariefisk, man kan købe lever nemlig oprindeligt i     stimer i naturen. Derfor er det vigtigt, at når man køber stimefisk, at     man virkelig også køber en stime dvs. 5 eller flere fisk. Det er en naturlig     levevis for fisken, og desuden vil den føle sige bedre tilpas - hvilket giver     mere tilfredse og livlige fisk i sidste ende. En velovervejet blanding af     stimefisk, parfisk og enkeltfisk kan give et mere livligt og spændende     akvarium.

3. De valgte arters krav til vandet, lys og foder skal være rimelig ens
    Det skal dog lige siges, at selv om der er nogle arter, som har samme     krav betyder det ikke nødvendigvis, at de kan gå sammen i samme     akvarium.

4. Vælg nogle arter som har forskellige svømmeregioner og -stil
    Fisk svømmer i forskellige regioner i akvariet f.eks. Perlegurami     svømmer for det meste i toppen af akvariet, og maller holder generelt     til på bunden.

    For at få et mere livligt og varieret akvarium er det også en god ide, at     se på hvordan fiskene bevæger sig i vandet. Nogle fisk er meget aktive     og svømmer hurtigt rundt i akvariet, mens andre er rolige og bevæger     sig stille og fredeligt rundt mellem planter og rødder.

    Derudover er det også en god ide at købe fisk med forskellige størrelse     og farver. Det vil sige at små og mindre farverige fisk er en god kontrast     til store farvestrålende fisk og de grønne planter.

5. Hold valget af fisk enkelt
    Selvom det er flot med et livligt og varieret akvarium, er det også vigtig,     at man sørger for at helhedsindtrykket bliver for spraglet. Så derfor     vælg omhyggeligt nogle få arter passer sammen, og når man så er     kommet godt i gang, kan man evt. købe flere.
    Desuden ved at starte med få arter, er det nemmere som nybegynder,     at sætte sig helt ind i de fisk man har købt og sørge for, at de får opfyldt     deres behov og får den optimale pleje.

6. Overfyld ikke akvariet
    Det er vigtigt at man ikke køber for mange fisk, så akvariet bliver     ”overbefolket”. Fiskene vil nemlig begynde at slås om den ”frie     svømmeplads”, derudover vil vandet blive belastet med for meget     afføring fra fiskene og akvariets biologiske ligevægt vil komme i ubalance.

    Som hjælp til at vurdere hvor mange fisk der kan være i dit akvarium, er     der en tommelfingerregel der lyder således:
            1) Fredelige fisk skal have min. 1 ltr. vand pr. cm fiskelængde eller
            2) Cm fisk pr. 25,6 cm2 (udregning af cm2 er længde * bredde)
            3) Fisk på max. 5 cm kræver min. 5 ltr. vand pr. fisk
            4) Fisk på max. 7-8 cm kræver min. 10 ltr. vand pr. fisk
            5) Fisk på max. 15 cm kræver mini. 25 ltr. vand pr. fisk
            6) Der er dog undtagelser f.eks. Discus kræver min. 50 ltr. pr. fisk

Skrevet af: Charlotte Larsen

cheap mulberry handbags uk

Beskeder
11. maj 2006
Vores kontakt side har været nede noget tid nu, men fejlen er rettet så du igen kan kontakte os.
Thomas Boldsen

24. januar 2006
Så er der kommet nyt billede på forsiden. Det er af vores Spotted Blue Snakskins.
Charlotte Larsen

15. januar 2006
Så er der desværre udsolgt af vores Blue Snakeskin, men hold øje med vores salgsside, hvor der løbende vil blive lagt nye fisk ind til salg.
Thomas BoldsenFDM:: Copyright © 2003-2004 :: All rights reserved ::